Inergen

 Numele INERGEN se referă la componente individuale ale agentului de stingere, care este un amestec de gaze INERt și nitroGEN. Sistemele de stingere INERGEN sunt singurele care garantează 100% că un incendiu va fi stins fără reziduuri, fără nici un risc pentru persoanele prezente. INERGEN este compus din 40% argon, 52% azot și 8% dioxid de carbon – toate componente naturale ale aerului. INERGEN a fost special conceput pentru a oferi protecție împotriva incendiilor pentru instrumente și echipamente sensibile, electrice și electronice. INERGEN stinge focul prin reducerea nivelului de oxigen într-o cameră sub 15% (punctul în care majoritatea combustibililor nu mai ard). Concomitent, dioxidul de carbon brevetat din INERGEN protejează pe oricine care poate fi prins în zona de incendiu, de efectele nivelurilor scăzute de oxigen. În timpul procesului de stingere, concentrația scăzută de CO2, care este inofensiv pentru organismul uman, stimulează o adâncire involuntară a respirației, asigurându-se că organismul este dotat cu oxigen adecvat. Această stimulare “automată” a respirației profunde apare și în cazul persoanelor care sunt inconștiente sau adormite.

Cum funcționează INERGEN?

Sistemele de stingere a gazelor sunt utilizate în mod extensiv în mediile de protecție electronică a datelor și în mediile de comutare a sistemelor electrice. Sistemele cuprind detectarea electrică legată de o bancă de cilindri, în care gazul este stocat gata pentru evacuare în zona de incendiu. Sistemele de prevenire a incendiului cu agent de curățare INERGEN sunt complet ecologice și sigure pentru utilizare în zonele închise unde pot fi prezenți oameni. INERGEN nu epuizează stratul de ozon, nu afectează încălzirea globală și prelungește durata de viață a atmosferei. INERGEN este compus în întregime din gazele naturale care se găsesc deja în aerul pe care îl respirăm: azot, argon și dioxid de carbon. INERGEN nu produce o ceață grea la descărcarea de gestiune, astfel încât căile de evacuare să rămână complet vizibile. Suprimarea focului se face prin scăderea conținutului de oxigen din zona protejată într-un punct suficient pentru a susține viața umană, dar insuficient pentru a susține arderea. Aplicații tipice pentru INERGEN sunt centrele de computere, centrele de stocare a benzii, centralele telefonice, locațiile celulare de la distanță, camerele de control al procesului, camerele medicale de diagnosticare și scanerele RMN, plus multe altele.

Este Inergenul toxic?

INERGEN poate fi folosit în siguranță în instituțiile frecventate de oameni. Nu afectează echipamentele electronice sensibile. În timpul procesului de stingere, concentrația scăzută de CO2, care este inofensiv pentru organismul uman, stimulează o adâncire involuntară a respirației, asigurându-se că organismul este dotat cu oxigen adecvat. Această stimulare “automată” a respirației profunde apare și în cazul persoanelor care sunt inconștiente sau adormite. Deoarece nu este un agent chimic, INERGEN nu va produce o ceață grea, așa cum fac ceilalți agenți de stingere, astfel că rutele de evacuare rămân vizibile. INERGEN se evacuează prin duze special concepute. Pentru a minimiza turbulența în zona protejată, duzele INERGEN sunt prevăzute cu deflectoare de descărcare. INERGEN este ideal pentru orice tip de cameră unde există oameni sau obiecte de valoare. INERGEN este un amestec de gaz foarte uscat, deci are o conductivitate scăzută. Acest aspect este deosebit de important pentru aplicațiile din transformatoare și în încăperile de înaltă tensiune în care sunt instalate componente neizolate.

De ce ar trebui folosit Inergen și nu altceva?           

Spre deosebire de alți agenți de stingere sintetici comparabili, INERGEN are mai multe avantaje imbatabile pentru oameni, proprietate și mediu. În primul rând, INERGEN nu este nociv pentru mediul înconjurător, nu deranjează echilibrul ecologic, pentru că este un amestec de gaze constituite din componentele naturale. INERGEN are avantajul de a fi inofensiv pentru oameni.  Oamenii pot părăsi fără probleme zona incendiului înainte de a fi puși în pericol. Chiar și asa, INERGEN are efectul stimulării respirației: acest lucru asigură că orice persoană rănită sau inconștientă, lăsată în urmă în camera, este protejată de lipsa de oxigen. INERGEN reprezintă varianta ideală pentru protejarea obiectelor de valoare. În încăperi cu echipament tehnic foarte valoros, INERGEN stinge incendiul fără a lăsa reziduuri. Mai mult, există doar o scădere minimă de temperatură, astfel încât nu se formează condens. Nu există lipsa de resurse în ceea ce privește fabricarea agentului de stingere.  Ingredientele naturale sunt întotdeauna disponibile. INERGEN este simplu de fabricat, spre deosebire de alți agenți de stingere sintetici. INERGEN este recunoscut pe plan mondial ca un agent natural de stingere.

Este Inergenul eficient la stingerea incendiilor?

Sistemele automate de stingere a incendiilor sunt folosite de ceva vreme, însă cea mai nouă tehnologie presupune folosirea unui gaz special, nu a apei, pentru a nu distruge mai mult decât e cazul. Sistemele de stingere a incendiilor care folosesc apă sunt utile în multe situații, dar în anumite cazuri, ca de exemplu în cazul arhivelor sau a încăperilor ce adăpostesc echipamente electronice, pot provoca mult mai mult rău chiar decât incendiul. După aproximativ două minute și jumătate de la declanșarea alarmei, gazul începe să umple incinta în care se găsesc documentele, iar după cel mult cinci minute de la declanșarea sistemului, sursa de foc este stinsă. Persoanele care s-ar afla în încăpere în momentul producerii  incendiului nu vor fi afectate de gaz, doar vor avea impresia că respiră de la o altitudine de 2.000 de metri. Datorită tehnologiei ultra-moderne utilizate, un sistem de stingere INERGEN funcționează în cel mai simplu mod posibil. De îndată ce detectoarele de incendiu automatizate au înregistrat un incendiu în desfașurare, panoul de control declanșează semnale de avertizare acustică (precum și semnale vizuale, dacă există). După ce timpul de avertizare s-a scurs, valva de deschidere rapidă de pe cilindrul pilot este activată prin declanșarea unui puls.

 

Care sunt domeniile recomandate pentru stingerea incendiilor cu Inergen?

 Domeniile tipice de aplicație pentru stingerea incendiilor cu INERGEN includ: instalații electrice, stații de transformatoare, echipamente de telecomunicații, camere cu echipamente de supraveghere și control instalații, fluxuri tehnologice, camere severe, arhive, depozite, hoteluri, clădiri pentru birouri, subsoluri clădiri, instalații și utilaje de tratament, injecție metale sau mase plastice, depozitare substanțe cu pericol de explozie, vopsele, instalații de fabricare a spumei, în procesul de prelucrare al lemnului, convertoare de energie, instalații de vopsire/pulverizare. Sistemul de stingere a incendiilor cu gaz INERGEN  protejează spațiile închise. INERGEN nu constituie un pericol nici în cazul în care oamenii sunt prezenți atunci când izbucnește un incendiu. După descărcare, gazul de stingere INERGEN umple camera și se amestecă cu aerul pentru a suprima incendiul rapid si eficient. După descărcare, se intoarce în atmosferă în stare naturală. Agentul de stingere INERGEN nu conține reziduuri și produse corozive, care pot produce pagube materiale. Pentru că nu reprezintă o amenințare pentru stratul de ozon sau pentru încălzirea globală, INERGEN va fi întotdeauna alegerea ideală pentru astfel de situații de urgență.

Reprezintă Inergenul un pericol pentru populație și mediu?

Instalația conține gaz INERGEN (52% Azot, 40% Argon, 8% Dioxid de Carbon), stocat în recipienți din oțel înalt aliat, la presiunea de 150 bar, 200 bar sau 300 bar. Pentru descărcare sunt folosite dispozitive manuale sau automate. Gazul este distribuit și descărcat în zona protejată prin intermediul unei rețele de distribuție (conducte) și duze fixe care asigură o descărcare uniformă în zona care necesită protecție la incendiu. INERGEN stinge incendiul prin reducerea concentrației de oxigen sub nivelul la care este întreținut focul. Persoanele aflate în încăpere pot respira, deși concentrația de oxigen este redusă sub 15%. Concentrația normală este de 21% pentru oxigen și 1% pentru dioxid de carbon. Prin reducerea concentrației de oxigen sub 15%, majoritatea substanțelor inflamabile nu mai ard. INERGEN reduce concentrația de oxigen la 12,5%, mărind concentrația de dioxid de carbon la 4%. Creșterea concentrației de dioxid de carbon mărește ritmul respirator și crește capacitatea organismului de a asimila oxigen. Fiind derivat din gaze ce se găsesc în mod normal în atmosferă, INERGEN nu are un impact negativ asupra stratului de ozon și nu contribuie la încălzirea globală, deoarece nu produce compuși chimici ce pot rămâne în atmosferă.

Care este formula chimică pentru Inergen?

Sistemele de prevenire a incendiului cu agent de curățare INERGEN Clean sunt complet ecologice și sigure pentru utilizare în zonele închise unde pot fi prezenți oameni. INERGEN nu diminuează cu nimic stratul de ozon, nu contribuie la încălzirea globală și are o durată de viață zero în atmosferă. INERGEN este compus din 40% argon, 52% azot și 8% dioxid de carbon – toate componente naturale ale aerului. INERGEN este alcătuit  în întregime din gazele naturale care se găsesc deja în aerul pe care îl respirăm: azot, argon și dioxid de carbon. INERGEN nu produce o ceață grea la descărcarea de gestiune, astfel încât căile de evacuare rămân complet vizibile. Suprimarea focului se face prin scăderea conținutului de oxigen din zona protejată într-un punct suficient pentru a susține viața umană, dar insuficient pentru a susține arderea. Aplicații tipice pentru INERGEN sunt centrele de computere, centrele de stocare a benzii, centralele telefonice, locațiile celulare de la distanță, camerele medicale de diagnosticare și scanerele RMN, plus multe altele.

Sună acum!